EDUCATIA , SI LEGATURA EI CU VIATA EMOTIVA

IMG_0097

Romania traieste de multi ani o situatie grea sociala . Inteleg prin situatie  sociala , toate acele aspecte umane care se cultiva , in toate institutiile de la societate ( familia , scuoala , raporturile de prietenie , rapoturile de rudenie ) . Toti individui ,  nasc , traiesc , se dezvolta al interno de 2 tipuri de relazie , simetrica si asimetrica . A avea capacitate de a sti , sa se relazionese la ceilalti , in mod adeguat inseamna , ca persoana a maturizat la nivel bio – psichic determinate procese de crestere . Copilul , in primi ani de viata , atraverseaza multe tape de crestere : la inceput stabileste cu mama un raport de dipendenza , numit de psicologu ingles Bowlby ” raport de atasament ” , pana la 7/8 luni copilul nu are perceptia ca el si mama sunt doua persoane diverse , el plange in absenza mamei , pentru ca crede ca ii lipseste un art , ceva din corpusorul lui , mama este o prolugatie de-a lui ; depasita aceasta faza intra intr-o alta faza care se numeste ” cucerire abiectului permanete  ” , inseamna ca el a introiectat la nivel emotiv mama , si in momentul in care dansa se indeparteaza , el nu plange , pentru ca simte presenza ei in absenza ei , in termini di iubire si protectie . Noi , uomni , nu putem introecta mama , tata , bunica , fratele , asta sunteti si voi de acord  , nu ? Natura umana , in specific creierul uman ,  s-a dezvoltat 100 milioane de ani in urma , in  partea superioara a capului care cuprinde sistemului limbic ( emozional ) si neocortecia ( care cuprinde neuroni ) , si aceste procese   permite  functiuni superioare , de a trai viata emotionala la nivel de sentimente .  Ceea ce a determinat inteligenta uomului si evolutia speciei , a fost formarea neuronilor , care sunt o masa de celule nervoase , care se formeaza in primii 3  ani de viata , dupa care ,odata inchisa cutia cranica , incepe procesul de sinapsi ( adica , conexiunea neuronilor pentru toata viata ) . Inteligenza uomului este datorita acestei conexiuni . Sunt conexiunile care matureaza capacitate de problem solving , de a face diversuri treburi in acelas timp ( ex . a conduce masina si a vorbi la telefon ) ( in aceste actiuni creiurul elaboreaza informatii la mai multe niveluri cerebrali : conduce implica concentrazie , atentie , cordinament mana , sistemul visiv , auditiv , de control ; a vorbi la telefon , implica activarea  sistemului de limba ;  de a lua decisii importante in viata , de a avea capacitatea de control emotiv , de a sti sa ne calmam , de asti sa elaboram un doliu , o absenta ec ec .

Continuam cu procesele de dezvoltare psico – sociali in copil : in jurul la 18 luni , copii incep sa exploreze mult mai mult terenul , pentru ca  este in grad sa padroneze propriul corp ( merge in piciare singur ) , acesata nuoa experienta ii da posibilitatea sa cunoasca lumea din jurul sau , la inceput baga totul in gurita , poi vede ce posibilitate di utiliz are obiectul respectiv ( sunt psicologi care retin ca obiectele au ” AFFORDANCE ” , adica obiectele sunt intuitive pentru noi uomeni , o lingurita in mana la un copil mic este usor de intuit ca trebuie bagat in gurita , un scaun intuieste ca trebuie sa te asezi , o sticla sa bei ) ; dupa 24 de luni si pana in jur la 4/5 ani copi trec prin diverse fase , una este acea a ” finctiunii ” copilul se joaca cu un obiect nu in directia obiectuli ( un scaun , nu se aseaza pe el , dar de exemplu pune 3/4 scaunele in sur si zice ca este un tren , dar ATENZIE , ca este in grad sa spuna si ” mama ma prefac acum ” . Aceste 2 procese de maturare psicologiche sunt foarte importante “finctiunea  si a spune ma prefac ” PENTRU CA significa ca copilul este in grad sa percepeasca propriul corp in legatura cu mintea sa , este responsabil de el insusi , s-a separat mintal de mama , este constient de el insusi . Credeti-ma , sunt cuceriri importante pentru un copil . Cine este responsabil de aceste observatiuni in cresterea si maturarea copilului , este PIAGET .

Mereu PIAGET , vorbeste de :

  • ​Stadiu operatorio concret dai  6 ai 12
  • ​Stadiu operatorio formale dai 12 ani in poi . In aceste stadiuri se vorbeste despre modul de a opera in copii mai mari , dai 6 la 12 anni . Piaget , intelege dezvoltarea conictiva in 2 modalitati : ASIMILARE (   DI INFORMATII CARE PROVIN DI AMBIENTUL CIRCONSTANT SI ACESTE INFORMATII DAU VIATA LA SCHEME MENTALE FORTE BINE ORGANIZATE ) DUPA CARE URMEAZA   ACOMODARE INFORMATIE LA SCHEMA MENTALA . Acest proces de ASIMILARE SI ACOMODARE , este flexibil si DUREAZA TOATA VIATA PENTRU , CA DETERMINA ECHILIBRUL  CONICTIV . 
  • Piaget defineste INTELIGENZA , o functiune conectiva care permete adeguamentul in ambientul in care se naste , si garanteza echilibrul mintal , intre diversele stucture conective . Educarea copiilor , este importanta , pentru ca este bagajul emozional pe care iL urmareste toata viata . Exemple negative sau positive de paternitate , sunt asimilate in mintea copilor si raman ca modeluri de urmarit , in tot percursul vietii .
  • Daca copilul nu are reguli , nu are persoane de riferiment importante , nu primeste iubire in termini de prezenta si qualitate , nu este acceptat pentru ceea ce este , nu este premiat , copilul dezvolta in sufletul lui , in mintea lui fragila,  violenta , frustrare , o scazuta autostima , este retras social sau iperactiv , gelosie , invidie , dizatentiune . Aceste sentimente sunt foarte durerose pentru un copil si sunt acelea care il condamneaza la o viata dificila emotiva si psicologica . Depresia , malinconia , dipendenta de alcol , droguri , violenta fisica , sunt toate consecinte represe care au origine in copilaria . Stiu ca este dificil sa se inteleaga acest concept . Vi-l explic acum : copilul mic si pana la 5/6 anni , nu o sa-si aduca aminte niciodata  experieta negativa . Dar cand un copil sufera , are frica , teroare de ceva , de parinti , intra in joc un mecanism de difesa , care se numeste ” INCONSTIENTUL “.  Acesta  ESTE UN MECANISM CARE PERMITE CA ESPERIETA NEGATIVA SA FIE IMEDIAT UITATA , PENTRU CA SERVESTE LA ISTINCTUL DE SUPRAVIVENTA ,   LA NIVEL INCONSTIENT , DAR LA NIVEL COSTIENT COPILUL ELABOREAZA EMOTIA CU REPRTORIUL EMOTIV RESPECTIV LA VARSTA LUI . Asta inseamna , ca uomul matur  , isi aminteste sentimentul negativ , de frutratie , de frica si nu esperienta care l-a provocat .
  • Ganditi-va un pic la voi : cum este posibil ca o musica , un parfum , sa va duca aminte de o experienta , sau de o sensatie care nu stiti de unde vine ? Cum este posibil sa spuneti la un parinte  TU NU MAI IUBIT NICIODATA , SAU TU MA URESTI , PT CA ,  CEEA CE GUVERNEZA TOATA VIATA LA UN OM ,  ESTE LUMEA EMOZIONAL , SENTIMENTELE SI NU RATIONALITATEA . Este important sa intelegem ca noi suntem , inainte de persoane , suntem materie biologica si tot sistemul organizativ si conectiv naste in celule nervose organiche .                                         MULTUMESC .

 

 

 

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google photo

Stai commentando usando il tuo account Google. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...