ODYSEEIA

Poemul ” Odyseeia ” scrisa de poetul , dramaturg grec Homero , este una dintre cele mai maiestoase opere , care au mai fost scrise vreodata . Poporul grec , dintotdeuana a fost considerat poporul filozofilor , oamenilor de cultura si un mare imper in antichitate . La leteratura greaca vanteaza sciitori , poeti , autori di faima inegualiabile  , care raman si astazi ” maestri ” de intelepciune ca : Platone , Aristotele , Homero ect ect . Intelepciunea ” Odyseeiei ” sta in artea cu care a fost scris , continutul mitologic si plin de simnificat ” metaforic ” , moltitudinea personajelor si zeilor , si simbologia care inconjoara tot poemul : de la tesutul lui Penelope , Ulisse care orbeste Polifemo , care are doar un ochi singur , aventura lui Ulisse pe mare , care trebuie sa intampine ” cantecele sirenilor ” , simbologia ” cantecelor sirenelor ” ect .

Ulisse este simbolul uomului care se intoarce a casa si este condus intimamente di sentimente de nostalgia si renunza la puterea de imortalitate si eterna tininerete , oferta de Calypso si da Circe . Lui este eroul la multe peripetii , intelese ca ” tradiri ” , primejdii .  Tradirea in acest poem , nu este de citit in sens negativ , ma  polivalent .

Ulisse acceca Polifemo. Particolare delle Storie di Ulisse, affrescate da Pellegrino Tibaldi nella sede dell'Accademia delle Scienze a Bologna
O simbologie importanta care semneaza si decretea-za poemul  o eccelenta , este Intoarcerea lui Ulisse a Itaca si peripetiile sale pe mare . Sirenele , cu cantecele lor minunate si dolci sunt metaforicamente vorbind ” Cunostintele si intelepciunea lumii ” . Dansul este avertit ca sirenele fac multe victime , pentru ca frumusete-a lor este atat de deosebita si straordinara , ca nu se poate fugi . Atunci Ulisse acopera urechile subordinatilor sai cu cerume si ordina ca el sa fie legat , la un pal de la nava .  In asa mod reuseste sa treaca pericolul sirenilro. In acesta interpretare plina de simnificat , sta primejdia ca Ulisse risca sa asculte frumusetea povestii vietii sale si sa ramana asa de incantat de a ramane in infinit sa o priveasca , ca Narciso care se priveste in continuare numai pe el insusi .
Aceste numai unele din frumusetile incantatoare a poemului , plin de simnificat .
Odiseia este un poem dificil de cititi, si di interpretat pentru ca scris in intaia persoana si intr-o forma gerarchica letarara . Simbologia acestui poem , sta in capacitatea de a intelege in profunzime  simnificatul ” acestei  calatorii , care poate deveni ” percursul vietii noastre ” si ” riscurile , primejdiile ”  raprezinta ” dificultatile ” care le infrunta-m in aceasta viata grea si opresa
.
Continua . . . . . . .  , intr-un articol viitor o sa raprezint simnificatul ” tesutului  ” lui Penelope si faptul ca ea termina “Telul ” in fiecare seara si-l destrama in fiecare dimineata .
Multumesc .

Un pensiero riguardo “ODYSEEIA

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google photo

Stai commentando usando il tuo account Google. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...